Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Σκίτσα του μέλλοντος του ανθρώπου

Τα σκίτσα του μέλλοντος του ανθρώπου,
που κρατούσε μυστικά ο Κάρολος Δαρβίνος.



Ο Κάρολος Ρ. Δαρβίνος περί τα τέλη του 19ου αιώνα, είχεν μια ασυνήθιστη νύχτα κι εσηκώθη ταραγμένος από τον ύπνο του. Εβάδιζε πάνω - κάτω ακαταπαύστως στους χώρους του Αββαείου, μουρμουρίζοντας και μονολογώντας. Ήτο προβληματισμένος (σπάνιο δια την ιδιοσυγκρασίαν του).

Προσπέρασε πολλές φορές τον έτερον Κάρολο (Ντίκενς), που στέκονταν με τον Νεύτωνα, κάμνοντας ένα νεύμα απορίας με αρκετά ενσταλλάγματα δυσανασχέτησης. Είχε μια μελέτη κάμνει, την οποία κρατούσε στα κρυφά αλλά σήμερον τον τσιγκλούσε επιτακτικά. Παράλληλα με την άποψη του Μάλθους, κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η παραγωγή τροφής, στα κρυφά είχε και μια που μόνο με τον εαυτό του είχε μοιραστεί.

Δεν τόλμησε λόγω του σκοτεινού πορίσματος να την εκστομίσει εις άλλα ώτα. «Ο ανθρώπινος νους αναπτύσσεται αντιστρόφως ανάλογα προς τα συναισθήματά του»…

Ακόμα και το άκουσμα της σκέψεως αυτής δημιουργεί μιαν κάποιαν ψυχρολουσία. Εύλογο λοιπόν, το ότι κρατούσε επιμελώς κρυμμένο το τελικό σχέδιο της μελέτης, που αναπαριστούσε τον ανθρώπινο οργανισμό άνευ καρδιακού μυός (!).

Όμοιου σκότους πλευρά της φυσικής επιλογής δεν είχε συναντήσει. "Επιβίωση και διαιώνιση του είδους" είπε και σφράγισε το σχέδιο μετά της μελέτης, ανάμεσα από σκίτσα εντόμων και δέντρων. Προσπάθησε να απασχολήσει το μυαλό του μ' άλλα.
Ε. Μύρων
Ευχαριστούμε θερμά την Εναλλακτική Δράση για τη φιλοξενία.